500 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA!

Türk Kahvesi ile İlgili 5 Kitap

tarihinde July 14, 2020

Bir çekirdek düşünün hikayesi yıllara yayılan… günlerce süren bir öyküsü var … dalından koparılıp kurutulup, temizlenip, kavrulup, öğütülüp , paketlenmesi... Fincana kadar süregelen bir çalışma zinciri.

Kahvenin Tanımını; “Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozdur” diye açıklanmıştır.

Günümüzde kahve artık fincandaki yerini de bırakıp kitaplara, fotoğraflara ve artık sosyal medyada da fazlasıyla yerini almış durumda. Kahveyi önceden de mi bu kadar seviyorduk yoksa gelişen teknoloji ile daha mı cezbedici hale geldi?

Kahvehane kültürü bulunan yaşantının da etkisiyle zamanla değişen ve gelişen toplumlarda artık kahve bambaşka yerini almış durumda. Fincan tasarımları, aromalaşan kahve tatlarınında etkisiyle farklı olmaya başladı. M.Ö İksirli içecek olarak bilinirmiş. Geldiğimiz bu yüzyıl içinde yakınımızda olan en güzel içecek oldu.

Ülke olarak çaydan sonra tükettiğimiz içecek olmuş durumda kahve. Türk kahvesini diğerlerinden ayıran birçok özellik varken. Şimdi kitaplar üzerine de kokusunu yaymış durumda. Bir çok yazar incelemiş kahvenin kültürünü, türk kahvesinin farkını anlatmış. Sihirli çekirdeğin o anlatımını satır aralarına eklemişler. Kimi şairler mısralarına yakıştırmışlar.

TÜRK KAHVESİ KİTABI – EMİNE GÜRSOY NASKALİ

Yazar kitabında alanında bir çok uzman kişiden seçtiği yazılarla; Türk kahvesinin Divan şiirindeki yeri, kahve ikram ritüelleri, kahve etrafında oluşan söylenceler, kahvenin hazırlanması ve sunulması için gerekli araç ve gereçlerin tanıtımı, kahvenin mekânı olan kahvehaneler üzerine yazılar yer almaktadır.

 

TÜRK KAHVESİ - KEMALETTİN KUZUCU - M.SABRİ KOZ

Kahvenin ülkemizdeki 500 yıllık serüvenini anlatan yazarlar, kahvenin Türk Kahvesi olma yolundaki hikayesini “imparatorluk içeceği” hikayesini anlatıyor.

 

SOHBETİN BAHANESİ KAHVE - DENİZ GÜRSOY

Yazar “tek başına işin içinden çıkamadığımız durumlarda ve zor karar anlarında şaşmaz bir yol gösterici oluverir kahve” diye anlatır. Kahvenin hayatımızdaki serüvenini konu alan Gürsoy, kahveyle birlikte toplumsallığın, sosyal uyumun, doğaya uymanın keyfi olacağını açıklar.

 

TELVENİN İZİNDE – KADİR ŞEN

Yazar kitabında Kahvenin kökeninden başlayıp, 16. yüzyıldan bu yana sosyal bir olgu olarak kentsel yaşamın vazgeçilmez parçası olan kahvehanelere; aydınlan- manın temsilcisi kıraathanelerden kafelere kadar gelen süreci konu almıştır.

 

KAHVENİZ NASIL OLSUN – BEŞİR AYAZOĞLU

Beşir Ayazoğlu, ilk kahvenin İstanbula geldiği geminin batırılması ile başlayan kitap. Kahvenin dünden bugüne kadar ülkemiz sınırları içindeki hikayesini anlatmıştır.

Kitap içerikleri kaynağı: kahve.gen.tr

Yazan: Mina KARAAŞIK

Bu yazı Derkii dergisinin 7. sayısından alınmıştır.